Aanmelden

Veelgestelde vragen

Hier vindt u alle vragen over TraceAgainstCorona. Zit u toch nog met een vraag? 
Aarzel dan niet om ons te contacteren via mail@traceagainstcorona.org .

Algemeen

Hoe werkt TraceAgainstCorona nu eigenlijk?
De werking is heel eenvoudig uitgelegd als volgt:

  1. De consumenten installeren de coronalert/coronamelder-app voor ze een zaak betreden. Dat zijn dus de bestaande apps die door de overheid goedgekeurd zijn. De consumenten moeten geen bijkomede app of registratie doen.
  2. Aan de ingang van de zaak wordt hen idealiter gevraagd het groene scherm van hun corona-app te tonen.
  3. In de zaak staat een toestel met de TraceAgainstCorona-app die de anonieme codes die de corona-apps van de bezoekers uitsturen registreert
  4. De anonieme codes die de TraceAgainstCorona-app geregistreerd heeft worden doorgestuurd naar de TraceAgainstCorona-databank en worden gedurende 14 dagen continu vergeleken met de positieve codes die gemeld worden door Sciensano/RIVM
  5. Op basis van die analyse wordt de R-factor van een zaak bepaald: in welke mate wordt het corona-virus tussen aanwezigen in een zaak verspreid, op het moment dat er toch iemand besmet binnen zou zijn
Als het opbouwen van die statistieken blijkbaar mogelijk is, waarom heeft de overheid dat dan al niet gedaan?

Eerlijk, dat vragen wij ons ook af… Er is geen issue van privacy want het coronalert/cornamelder-protocol is volledig anoniem. Technisch hebben we natuurlijk wel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de TraceAgainstCorona-app maar het is geen rocket science, we hebben gewoon verder gebouwd (en nagedacht) op hetgeen al bestaat (én ook gewoon goed is). 

Maar goed, er zijn zo veel zaken die we niet begrijpen van de politiek. En met protesten geraken we ook niet vooruit dus laat ons gewoon nu het heft in handen nemen met dit positieve burgerinitiatief en met zijn allen samen zelf beginnen zorgen voor een corona-vrije wereld.

Voor welke zaken is TraceAgainstCorona van toepassing?

TraceAgainstCorona is voor elke openbare plaats van toepassing. Of het nu een winkel, museum, restaurant, café of sporthal is, iedereen kan meewerken en voor iedereen is het nuttig.

Zelfs voor bedrijven waar geen buitenstaanders komen maar enkel medewerkers is het interessant om te implementeren. Zo krijg je als bedrijf een inzicht in de R-factor van jouw kantoor en de impact van de maatregelen die je treft.

Kortom: voor elke lokatie waar mensen uit meerdere "bubbels" samenkomen is TraceAgainstCorona nuttig.

Wie zit er achter TraceAgainstCorona

De technische uitwerking gebeurt door Resengo en Aaltra, twee bedrijven met ruime ervaring in het verwerken van data en creëren van betrouwbare online toepassingen. Het initiatief wordt ondersteund en gefinancierd door vele partners.

Wat is het verschil met de reeds bestaande Coronalert en Coronamelder apps?

Er is geen verschil, TraceagainstCorona is een uitbreiding op deze apps. De consument moet sowieso enkel de Coronalert of Coronamelder app installeren, niets anders.

TraceAgainstCorona zorgt er voor dat je als zaak de codes van die apps kan gaan analyseren en kan gaan matchen met de gegevens die publiek worden vrijgegeven door Sciensano en RIVM.

Mijn vraag staat hier niet tussen, hoe kan ik persoonlijk contact opnemen?

Gelieve contact op te nemen met ons via mail@traceagainstcorona.org

Handelszaken

Moet ik mijn zaak dan sluiten wanneer achteraf blijkt dat er iemand besmet in mijn zaak is geweest?

Neen, dat is helemaal niet het idee achter TraceAgainstCorona. Zoals overal kunnen ook in uw zaak besmette mensen komen. Het risico wordt sowieso al verminderd door de controle die je doet van het groene scherm van de coronalert/coronamelder-app aan de ingang. Maar achteraf zou iemand nog steeds positief kunnen testen.

Maar dat betekent niets. De vraag is alleen in welke mate die besmette persoon dan besmettingen heeft overgedragen aan anderen in jouw zaak. Dat is de reproductiefactor van jouw zaak, de zogenaamde R-waarde. De TraceAgainstCorona-app gaat deze op basis van de data die in jouw zaak zijn verzameld bepalen. Dus zeer gericht, en geen landelijk gemiddelde. Zo krijg jij een idee van het besmettingsrisico in je zaak, mocht er iemand binnen zijn die achteraf besmet blijkt te zijn. Zo krijg je ook een idee hoe effectief de maatregelen in jouw zaak zijn, en kan je eventueel bijsturen. Komen er besmette mensen in je zaak en blijkt dat die niemand anders besmetten? Perfect, dan pas jij de juiste maatregelen toe. Blijkt dat besmette mensen in jouw zaak toch ook andere aansteken? Dan kan je gaan bijsturen.

Uiteindelijk is het de bedoeling om in je zaak een zo laag mogelijk R-waarde te krijgen. Dan heb je een stok achter de deur tegen sluiting én kunnen gasten zich in jouw zaak ook veilig voelen.

Moet ik al mijn gasten nu verplichten hun groene scherm te tonen?

Er moet niets. Jij bepaalt zelf als zaak welke policy je wilt hanteren. Ga je je gasten vragen hun groene scherm te tonen voor ze binnen mogen? Of ga je enkel adviseren/vragen de corona-app te installeren en dat verder niet controleren? Dat bepaal jij helemaal zelf.

Het is wel zo, hoe meer gasten in je zaak de corona-app geïnstalleerd hebben, hoe nauwkeuriger je data zullen zijn. Enkel van gasten die de coronalert/coronamelder-app geïnstalleerd hebben kunnen data verzameld worden om de R-waarde van jouw zaak te bepalen. Dus hoe meer gasten met de app, hoe meer data. Jouw R-waarde zal ook uitgedrukt worden ifv het aantal aanwezige gasten. Heb je dus een zaak waar je gemiddeld 100 personen in ontvangt maar je TraceAgainstCorona-R-waarde is maar bepaald voor 20 personen, dan wil dat zeggen dat er te veel gasten binnen zijn zonder app en je R-waarde niet echt representatief is (en je dus ook niet zal behoeden tegen sluiting).

Maar bovenal, van de gasten met een  coronalert/coronamelder-app weet je dat ze op zijn minst toch al willen meewerken aan een veiligere wereld en hun contacten dus ook al laten monitorren door de app. De kans dat iemand die de app goed gebruikt én een groen scherm heeft toch corona heeft zal een stuk kleiner zijn dan iemand zonder de app. Wanneer jij iemand binnenlaat die de app niet heeft dan is de kans dus ook groter dat die toch besmet is met corona. En dat die dan ook andere mensen kan aansteken in jouw zaak en dus je R-waarde naar boven gaat jagen. Want de beste manier om een R-waarde van 0 te krijgen is gewoon geen enkele besmette persoon in je zaak te krijgen.

Eens het gebruik van de corona-apps meer ingeburgerd is, is ook gewoon iets wat al je gasten gaan verwachten: je vraagt aan hen om de app geïnstalleerd en groen te hebben, dan gaan zij er van uit dat iedereen in de zaak dat heeft. En zo kan iedereen zich weer een stuk veiliger voelen.

Kan ik de TraceAgainstCorona-app nu al downloaden?
Neen, de app is nog volop in ontwikkeling. Het prototype en concept is klaar en getest, nu zijn we het nog verder aan het uitwerken zodat het verder uitgerold kan worden tegen dat de zaken terug open mogen gaan. 
Registreer je bedrijf alvast dan hoor jij als eerste wanneer alles klaar is.
Wat kost de deelname aan TraceAgainstCorona voor mijn bedrijf?

Voor de eerste 5000 aanmeldingen niets. Dit initiatief is technisch uitgewerkt door een Resengo en Aaltra en wordt financieel ondersteund door verschillende bedrijven die zich maatschappelijk willen engageren om onze gemeenschap en economie terug tot leven te wekken. Op dit moment hebben we budget voor 5000 aanmeldingen, uiteraard zoeken we verder naar sponsors om het voor iedereen gratis te maken en te houden.

De enige investering die je mogelijks moet doen is de aanschaf van een goedkoop Android-device om de TraceAgainstCorona-app op te installeren en in je zaak te plaatsen. Één toetsel per zaak is voldoende. Dergelijke toestel kan je aanschaffen voor minder dan € 100.

Consumenten

Welke persoonlijke gegevens worden vrijgegeven via TraceAgainstCorona?

Niets.Nothing.Rien.Nada.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: de corona-apps zoals coronalert en coronamelder hebben tot geen enkele persoonlijke informatie toegang, er is zelfs geen enkele link tussen de app en jouw persoonlijke gegevens.

Het enige wat er uitgewisseld wordt zijn anonieme codes en die veranderen dan nog eens om de zoveel minuten. Je kan zelfs die verschillende codes die jouw toestel uitstuurt niet met elkaar linken.

Ook wanneer je positief zou testen worden enkel de codes van jouw toestel als positief gemeld maar het is onmogelijk om die codes aan jou als persoon te linken want die link bestaat gewoonweg niet. Het enige wat er mee opgebouwd kan worden zijn anonieme statistieken en dat is uiteindelijk ook ons enige doel.

De TraceAgainstCorona-app maakt gebruik van dezelfde technologie en codes als de corona-apps. Dus zelfs al werkt bv een zaak op reservering en heeft die de namen van alle gasten, het is onmogelijk om een positieve melding achteraf aan een bepaalde persoon te koppelen.

Moet ik een tweede app installeren op mijn smartphone?

Neen, als consument installeer je enkel de nationale app om coronabesmettingen te monitoren.

Voor België is dit coronalert, voor Nederland coronamelder

Ik heb geen smartphone, hoe doe ik mee?

De Coronalert en Coronamelder apps zijn momenteel enkel beschikbaar voor smartphone. Als je naar een zaak wilt gaan die volgens het TraceAgainstCorona-protocol werkt moet je één van die apps geïnstalleerd hebben. 

Je moet dus inderdaad een smartphone aanschaffen als je die nog niet hebt. Dat hoeft geen dure smartphone te zijn, je vindt al modellen die volstaan onder de € 100. 

powered by